Alleen prepaid data gebruiken; welke opties zijn er?

2022-10-14
Do

Een sms’je versturen of even bellen is al even niet meer de primaire manier waarop men met hun telefoon communiceert. Tegenwoordig is mobiel internet razend populair. Dit kan op twee manieren: via prepaid, of met een abonnement. Ben je een prepaid gebruiker en wil je alleen internet zonder belminuten of sms’jes, dan zijn er drie opties. Deze lichten we hier toe.

Alleen prepaid data met je telefoon

Hoewel prepaid gebruikers misschien nog wel wat vaker de telefoon gebruiken, is juist prepaid handig voor mobiel internet. Je hebt namelijk geen vaste kosten en betaalt alleen wanneer je daadwerkelijk MB’s verbruikt. 

Het is op drie manieren mogelijk om alleen prepaid data te gebruiken:

  • Per MB
  • Prepaid databundel
  • Prepaid data only simkaart

Deze lichten we hieronder toe.

Per MB

De makkelijkste manier is het betalen per MB. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een prepaid simkaart kopen en hier beltegoed op te zetten (of alleen opwaarderen als je al een simkaart hebt). 

Hoewel de officiële benaming ‘bel’tegoed is, kun je het eigenlijk ook ‘datategoed’ of gewoon ‘tegoed’ noemen. Je hoeft het namelijk niet aan belminuten te verbruiken: door alleen van mobiel internet gebruik te maken, betaal je alleen voor de MB’s die je verbruikt. Op deze manier maak je gebruik van alleen prepaid data met je telefoon.

Gemiddeld betaal je tussen de 10 cent en 20 cent per MB. Dit is afhankelijk van je prepaid provider.

Databundel

Heb je een prepaid simkaart, dan is het ook mogelijk om een databundel te kopen. Hierbij heb je voor een bepaalde periode data. Na deze periode verdwijnt deze data echter.

Er zijn twee soorten prepaid databundels:

  • Bepaalde hoeveelheid data (zoals 1 GB) voor een periode van bijvoorbeeld 7 dagen of 30 dagen met een hoge internetsnelheid
  • Onbeperkt data voor een periode van bijvoorbeeld 7 dagen of 30 dagen met een lage internetsnelheid.

Databundels van de meeste prepaid providers zijn maximaal 30 dagen geldig, waardoor ze wat voordeliger zijn dan per MB betalen.

Data only simkaart

Bij de twee bovenstaande manieren heb je een traditionele prepaid simkaart nodig (waar je beltegoed of een databundel op zet). Met een dergelijke sim kun je ook bellen en sms’en. Wil je echt alleen internet, dan is een prepaid data only simkaart de enige optie. Deze werkt ook met internetbundels, maar deze bundels zijn langer geldig (365 dagen). 

Een data only simkaart is de voordeligste manier voor het gebruiken van prepaid internet. In verhouding betaal je per MB het minst. Bovendien zijn bundels dus lang geldig. Deze simkaart heeft geen telefoonnummer, omdat dit niet nodig is voor alleen internet.